Så var festen över

Skrivet av 

På många sätt var VM i fotboll en turnering som ställde allt på ända. Brasilien skulle på hemmaplan befästa positionen som fotbollens stormakt genom att ta sin sjätte titel. Samtidigt trodde många att själva arrangemanget skulle bli en pinsam historia med halvfärdig infrastruktur, rörig organisation och falerande logistik. Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke menade att Brasilien var "mer intresserat av att vinna VM än att arrangera det". Man befarade omfattande protester och strejker oroade i flera storstäder veckorna innan invigningen.
Det blev precis tvärtom.


-Jag hoppades att vi skulle förlora VM. Hade vi vunnit skulle folk vara glada och fira det närmsta året istället för att fokusera på att lösa de problem vi har.

Paulo visar mig runt i Brasiliens tredje största stad Salvador som stod värd för sex VM-matcher. Hans åsikt är knappast representativ för brasilianarna, de flesta sörjde den pinsamma förlusten mot Tyskland i semifinalen som var landslagets största sen 0-6 mot Uruguay 1920, men han har en poäng.

Efter två årtionden av stark ekonomisk utveckling har den brasilianska ekonomin nästan stagnerat. Vad som skrämmer ännu mer är att inflationsspöket kan vara på väg tillbaka. Innan den ekonomiska reformen 1994 låg inflationen på flera tusen procent och även om det idag inte handlar om mer än att den brasilianska riksbankens tak på 6,5 procent passeras så är det en oroväckande signal. Något som egentligen borde bekymra 200 miljoner brasilianare betydligt mer än en brakförlust för landslaget.

När starka kritiska röster höjdes i Brasilien mot VM-arrangemanget var det mot de höga kostnaderna för framför allt nya överdådiga arenor. arrangörsorganisationen menade att det var "padrão Fifa", Fifastandard, som krävde att man gav mer eller mindre obegränsade resurser till arenabyggen, bland annat i städer utan stora fotbollsklubbar. 

Salvadors VM-arena Fonte Nova är upplyst i EC Bahias röd-blå-vita färger när ligan drar igång efter VM-uppehållet. Visst är det ett fantastiskt bygge. Det är rent, välorganiserat och modernt. Ett betydligt tryggare ställe att ta med familjen till än gamla Fonte Nova vars ena läktare rasade under ett derby 2007 och sju personer dog.
"1959 var vårt år och 1988 också", sjunger hemmaklacken stolt.

Som gästande åskådare kan man tycka att arenan är något överdimnsionerad för ett lag som inte vunnit en nationell titel på 27 år och är en stark kandidat till att åka ned i serie B. Allt tyder på att det kommer bli en dyr affär för delstaten som äger arenan. De tolv VM-arenorna, fyra fler än vad Fifa krävde, kostade sammantaget motsvarande 25,5 miljarder kronor och bara räntorna beräknas uppgå till över sju miljarder när kalaset är betalt. Elva arenor finansierades med lånade pengar. Bara den dyraste i Brasília, med 29.000 platser fler än vad Fifa krävde, betalade man med pengar ur det federala distriktets kassa. 

Totalt kostade VM i Brasilien 90 miljarder kronor. Det är ingen summa som knäcker världens sjunde största ekonomi och motsvarar en månads skolbudget. Men man nöjde sig inte med "Fifastandard" samtidigt som dålig planering och korruption kraftigt spräckte budgeten. En del viktiga infrastrukturprojekt, som utbyggnad av flygplatser i ett land med överbelastat inrikesflyg, skyndades på. En del blev inte klara i tid. I Salvador passerar vi en ofärdig akvedukt som ska lösa trafikproppen in till barerna i stadsdelen Imbuí.

-Det är valår och en del projekt kommer att bli klara. Andra kommer att förbli halvfärdiga om fel kandidat vinner. Det tog 14 år att bygga första delen av tunnelbanans första linje så vi är vana, säger min guide Paulo luttrat.

Det har sagts att resultatet i VM skulle avgöra om president Dilma Rousseff får nytt mandat som president i höstens val. Visserligen överdrivet i en brasiliansk demokrati som har mognat tillräckligt för att något så när separera fotboll på planen och politik. Men opinionsmätningar visar att fotbollsfiaskot kommer ha en viss påverkan. Sannolikt var det en flört med väljarna när den tidigare av fotboll ointresserad Rousseff surmulet lade armarna i kors bredvid Tysklands jublande förbundskansler Angela Merkel under finalen. Efter succén i fjolårets Confederations Cup där Brasilien krossade världsmästarna Spanien skämtade presidenten om att regeringen var av "padrão Felipão", Felippãostandard (Brasiliens förbundskapten kallas Felipão). Något hon knappast kommer vidhålla i höst. Däremot lovade även Dilma att Brasilien skulle arrangera "Copa das Copas", alla tiders bästa VM. 

Ute vid Farol da Barra håller arbetarna på att montera ned den stora scenen från den officiella Fan Fest som arrangerades i alla VM-städer med artister och matcher på storbild. Här är det ingen tvekan om att VM var en stor succé. Utländska supportrar hyllade det fantastiska mottagandet från brasilianarna som bjöd på fest. Det innan VM kritiska samhällsmagasinet Isto É konstaterade nästan förvånat att organisationen till och med imponerat på tyska Der Spiegels redaktör vars sex reportrar "inte klagat på någonting och berömt flygplatserna, tågen och arenorna".

Taxichaufförer laddade ned översättningsappar för att förstå kunderna, flygplanen var mindre försenade än vad de är i Europa, folk visades åt rätt håll på arenorna och till och med invånare från fotbollsrivalen Argentina kände sig välkomna.

Fotbollsmässigt är insikten att Brasilien måste moderniseras och bygga nytt. Utanför planen visade Brasilien upp en större kapacitet än man själva trodde var möjlig och att det finns mycket att bygga vidare på. Kanske var den seger Brasilien behövde allra mest.