Tidsskillnad i Brasilien

Skrivet av 

Tidsskillnaden i Brasilien gentemot Sverige är enkel att förklara under VM i fotboll 2014, men betydligt mer komplicerad om man ska gå igenom hela landet och ta hänsyn till årstider. Därför börjar vi med tidsskillnaden mellan Brasilien och Västeuropa (CET) som gäller under den månad som fotbolls-VM spelas. Enkelt uttryckt ligger Brasilien fem timmar efter Sverige. Det innebär att en match som börjar kl 13 lokal tid för den brasilianska publiken startar kl 18 för svenska tv-tittare och en match med lokal avspark kl 19 drar igång vid midnatt på svenska tv-apparater. 

Totalt kommer 56 av de 64 matcherna i tio av tolv matchstäder under VM i Brasilien att spelas i städer som ligger fem timmar efter svensk tid. De enda undantagen under VM är matcherna i Manaus och Cuiabá som ligger en tidszon österut och där är tidsskillnaden sex timmar under fotbolls-VM. Den enda på förhand riktigt stora matchen i dessa städer spelas mellan England och Italien i Manaus i den första gruppspelsomgången och kanske även USA-Portugal i den andra gruppspelsomgången. Inga matcher under utslagsfasen spelas i dessa städer. Det finns ytterligare två tidszoner i Brasilien i den västra delstaten Acre i UTC -5 och ögruppen Fernando Noronha i öster som ligger i UTC -2. Inga matcher under VM spelas i någon av dessa delstater. 

Tidsskillnad i Brasilien under VM 2014

Matcherna under VM spelas i tidszonerna UTC -3 (Porto Alegre, Curitiba, São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Recife, Fortaleza, Brasília och Natal) och UTC -4 (Manaus och Cuiabá). Sverige ligger i tidszonen UTC +1, eller centraleuropeisk tid (CET). Förklaringen till att matematiken inte går ihop (skillnaden mellan +1 och -3 bör ju vara 4 timmar) är att Brasilien ligger på det södra halvklotet och därmed har vintertid, medan det är sommartid i Sverige. Det innebär att ländernas klockor kommer en timme längre från varandra. 

Ska man åka till Brasilien under vinterhalvåret gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun. Eftersom Brasilien är ett enormt land och det i de norra delarna närmast ekvatorn inte har någon större skillnad i solljus mellan vinter och sommar så byter man aldrig till sommartid (sommartid är "originaltiden" och vintertid den "konstruerade tiden"). Det innebär att tio delstater, bland annat São Paulo och Rio de Janeiro då bara ligger tre timmar från svensk tid. Även i delstaterna inom zonen UTC -4 är det uppdelat så att de södra delstaterna har vintertid och alltså ligger fyra timmar efter Sverige, medan de norra delstaterna aldrig gör någon förändring och ligger fem timmar efter. I skarven mellan sommar- och vintertid hamnar även São Paulo och Rio med flera fyra timmar efter Sverige eftersom Brasilien inte gör övergången på samma datum som Sverige.

Tänk på att tidszonerna på bilden alltså inte gäller jämför med Sverige utan med UTC +/- 0. Sverige ligger som sagt i tidszonen UTC +1.

Mer i denna kategori: « Brasilianska nationalsången